Helsestasjon for ungdom er åpent og vi inviterer til babytreff

Helsestasjon for ungdom er åpent igjen alle tirsdager med lege tilstede, mer info her. 
Helsestasjonen inviterer også til babytreff nå framover, tid og sted ser du her.

Tilbud om HPV-vaksine til gutter - informasjon til foreldre/foresatte

Det er nå endelig besluttet at også gutter, på lik linje med jenter, skal få tilbud om HPV vaksine gjennom barnevaksinasjonsprogrammet i 7. klassetrinn. Tilbudet gjelder fra og med skoleåret 2018/2019. 

Bakgrunn for tilbud om HPV-vaksine til gutter

Vaksine mot humant papillomavirus (HPV) ble introdusert i barnevaksinasjonsprogrammet for jenter i 7. klassetrinn skoleåret 2009-2010.

Kunnskapen om at HPV kan forårsake kreft i livmorhalsen og ytre kjønnsorganer hos kvinner ble først etablert på 1990-tallet. Siden er det vist at HPV også kan forårsake andre former for kreft hos kvinner og menn. HPV-infeksjon kan gi kreft i munn, svelg og analt (endetarmsåpningen) hos begge kjønn, samt penis hos menn.

Forekomsten av kreft i munn og svelg blant menn er økende, og rammer fire ganger så hyppig hos menn som hos kvinner. HPV-vaksine tilbys nå til begge kjønn og gir lik mulighet til individuell beskyttelse mot HPV-relatert kreft.

Det er per i dag 71 land som anbefaler eller tilbyr HPV-vaksine til jenter, og 11 land til gutter.

Om HPV-vaksinen Cervarix

HPV-vaksinen Cervarix benyttes i barnevaksinasjonsprogrammet, og vil tilbys både jenter og gutter på 7. klassetrinn fra høsten 2018. Vaksinen inneholder antigen fra HPV-typene 16 og 18. Bruk av Cervarix i vaksinasjonsprogram i andre land har vist svært god beskyttelse (89 %) mot HPV-infeksjoner forårsaket av HPV-typene 16 og 18. Beskyttelsen er langvarig. For gutter er det hovedsakelig HPV-typene 16 og 18 som kan føre til utvikling av kreft.

For jenter og gutter i alderen 9-14 år er to doser HPV-vaksine tilstrekkelig for å bli fullvaksinert. Vaksinedosene skal gis med minimum seks måneders intervall for å sikre beskyttende effekt. Folkehelseinstituttet anbefaler at gutter og jenter i 7.klasse tilbys vaksine til samme tid – en dose om høsten og en om våren.

Bivirkninger

Vaksinen Cervarix er undersøkt i kliniske studier på gutter. Det er ikke vist at gutter får andre bivirkninger av vaksinen enn det som er beskrevet hos jenter. De vanligste bivirkningene er lokalreaksjoner som vondt i armen, rødhet og hevelse på injeksjonsstedet, og systemiske reaksjoner som hodepine, magesmerter og kvalme. Noen kan også få feber. Alvorlige allergiske reaksjoner forekommer, men er sjeldne. Det er ikke observert utvikling av alvorlige eller kroniske sykdommer etter bruk av HPV-vaksiner- verken i kliniske studier i forbindelse med utprøving av vaksinene eller i store befolkningsstudier utført etter innføring av vaksinene i program.

Berit Inger Anne
Helsesykepleier med fagansvar (send gjerne en sms)
Telefon 47 46 68 50
Inga
Helsesykepleier (send gjerne en sms)
Telefon 92 25 80 96